Sommarkurs 2022

Inspiration, teknik och konstnärlighet –

följ med på en textil-helg i natursköna Sörmland!

Den 12-14 augusti bjuder jag in till en kurshelg på Källtorp, i mitt sommarhem utanför Katrineholm. Från fredag lunch till eftermiddagsfikat på söndagen kommer vi att arbeta med olika tekniker, färga tyg, och arbeta med många olika kreativa uttryck med tyg,tråd och garn. Källtorp är en liten sommaroas mitt i det sörmländska landskapet. Gemensamt för kursen är att den kommer att ske analogt – med nål och tråd – utan eldriven symaskin.


Källtorp är en liten gård – torp- med anor från 1700-talet utan rinnande vatten och med torrdass. Vi har tillbringat de senaste fyrtio årens somrar här, och stannar ofta en bra bit in på hösten. Det är härifrån jag hämtar mycket av inspirationen till både färgval och motiv på mina arbeten. Jag har länge tänkt att det vore fantastiskt att kunna erbjuda en kurs just här, som – om vädret är med oss – är en sinnebild för den svenska sommaren! Nu är det äntligen dags!

Vad du kan förvänta dig:

18 timmars sömnad (minst) – vi går igenom olika tekniker och stilar. Jag kommer att visa olika sätt att arbeta med  färgkomposition, material och exempel på inspirationskällor. Naturligtvis kommer jag att visa hur jag skapar med hjälp av återbruk. Det är ett återbruk på många plan, inte bara i form av gammalt material utan en bärande idé att använda det som varit och skapa något nytt för framtiden. Som deltagare kommer du att under dagarna ha tillgång till en hel del material men du förväntas också ta med dig eget och då mest sådant som du nästan säkert redan har hemma. Lista skickas ut i god tid före kursstart. Fantastiska samtal, skratt och nya bekantskaper kan jag också (nästan) lova!


Vi kommer att pröva olika sätt att färga tyg, variationer av stygn till broderi, "lapp på lapp" dvs applikation i olika former, "crazyquilting" och mycket mer.

Samtliga måltider från fredaglunch till eftermiddagsfika på söndagen samt enkel måltidsdryck ingår i kurspriset. Maten kommer att lagas på plats.


Fredag: Välkomstlunch, eftermiddagsfika och tvårättersmiddag.

Lördag: Förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och tvårättersmiddg

Söndag: Förmiddagsfika, lunch och rejäl avskedsfika (så du klarar dig hem).


(Om du väljer alternativet att bo på Källtorp ingår även frukost lördag och söndag).


Detta kommer du inte att finna på Källtorp: rinnande vatten och toalett. Källtorp är ett torp – med vedspis, torrdass och brunn. Det är rustikt men fungerar alltid! Vi har en liten solcellsanläggning men vi använder mycket stearinljus, fick- och pannlampor! Med andra ord blir det nog inte så mycket broderande sent på kvällen...


Max antal deltagare är 15 stycken, för att kunna garantera att alla kommer att kunna få individuella råd och tips.


Pris

Pris 3495 kr. Anmäler du dig före den 25 mars blir priset endast 2995 kr! Vid anmälan betalar du 500 kronor. Resterande belopp betalas senast två veckor innan kursstart.

Boende

Du ordnar (och bekostar) själv ditt boende. Det finns flera hotell och vandrarhem runtomkring Katrineholm och Vingåker. Se Svenskaturistforeningen.se, hotels.com samt airbnb.se. Några platser för husvagn/husbil kan ordnas!


Det går att bo kvar på Källtorp för en kostnad om 400 kr för två nätter, och då ingår frukost. Ta med eget sänglinne. Priset inkluderar sovplats i ett av rummen och delas med två andra. (Först till kvarn gäller). Det finns möjlighet till dusch.

Anmälan och avbokning

Vid anmälan betalas en avgift om 500 kr. Fyra veckor innan kursen startas kommer du att faktureras återstoden av beloppet. Fakturan skickas till den av dig angivna e-postadressen. Fakturan ska betalas innan kursstart. Det möjligt att avboka ditt deltagande fram till en vecka innan kursstart. Avgiften kommer då att betalas tillbaka men anmälningsavgiften kommer inte att återbetalas. Du anmäler dig här!


Kursen kommer att genomföras om minst åtta deltagare anmäler sig. Annars förbehåller jag mig rätten att ställa in kursen och då betalas anmälningsavgiften tillbaka. 


Frågor och svar:

Hur bra måste jag vara på att sy för att kunna vara med?

Du bör ha hållit i nål och tråd samt vara intresserad av att sy och "knåpa" för hand. Alla kommer att förbättra någon del av sitt hantverk men för att få riktigt god utdelning har du förmodligen testat att sy lappteknik, brodera eller kanske måla tidigare.Tycker du om handarbete och vill lära dig mer så kommer det ordna sig.


Jag vet inte om det här är för mig – jag känner ingen och det verkar lite skumt att vara hemma hos någon. Vad säger du om det?

Det här är ett nytt format för mig med, men det är något jag har velat göra länge just för att det kan bli en väldigt bra gruppdynamik när alla är på ett avskilt ställe där allt fokus blir på det gemensamma intresset – textil och handarbete. Erfarenhet från andra kurser ger vid handen att det är väldigt lätt att lära känna andra deltagare, och har du tur så har du inte bara nya bekanta efter helgen utan nya vänner!


Mat ingår – vad kommer det bli för typ av mat?

Menyn är inte klar ännu, men det kommer bli vällagad mat med fisk, fågel och kött och kanske någon vegetarisk rätt. Är du allergisk kan vi erbjuda något alterantiv. Anmäl i så fall i förväg så att vi vet vad vi skall undvika!


Hur hittar jag till Källtorp?

När du betalt fakturan med återstoden av kursavgiften så kommer du få ett välkomstbrev med detaljerad information om hur du hittar dit! Om du kommer med tåg eller buss till Katrineholm eller Vingåker kan hämtning och lämning mot självkostnadspris ordnas.


Jag fixar inte utedass – finns det något sätt att lösa det?

Tyvärr inte. Det är lantligt ute på Källtorp och om det inte fungerar så hoppas jag att vi ses på någon annan kurs i stället!


                          Jag tycker inte att någon av frågorna ovan gav svar på mina frågor – hur gör jag då?


                           Hör av dig till mig via mejl anna.greta.lindstrom@gmail.com så kommer vi nog kunna lösa det!